keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Jäljellä ja hakemassa.

Käytiinpä tuossa sitten ihan reenailemassa. Ihanaa! Kyllä sitä vaan nauttii tuosta hommasta! Aivan parasta maastoissa on se, että näkee, miten koira tekee työn itse ja oivaltaa itse, käyttää itse omaa päätään, eikä jokaisen mutkan suorittamista kerrota sille erikseen. Koiran omat vaistot ovat siinä avainasemassa, ja sen annetaan tehdä töitä melko itsenäisesti. Liekö juuri se salaisuutena siihen, miksi ainakin nämä meidän pörröturkit tuntuvat siitä pitävän.

Mukana olivat uskolliset treenikaverimme (jotka valitettavasti pitävät majaa hieman liian kaukana, jotta yhteisiä reenihetkiä voitaisiin järjestää säännöllisesti), elikkäs Tiia ja Teri. Ensin vähän kierreltiin ja katseltiin maastoa, ja tuumailtiin, miten jäljet olisi järkevää polkea, ja mihin sitten tehtäisiin Raisalle "hakupistot". Minä kävin polkemassa jäljen Terille. Pituutta en tarkalleen osaa sanoa, mutta kaksi 90 asteen kulmaa siinä oli, ja yksi tienylitys. Tiia itse kertonee jäljen ajosta omassa blogissaan tarkemmin!

Tiia kävi ajamassa Bondille jäljen, joka ei sekään ollut järin pitkä, vain puoli tuntia vanha, ja alunperin siinä piti olla vain yksi kulma, mutta Tiia sanoi, että maasto vaati toisenkin kulman, joten kaksi kulmaa tuli siis jäljelle. Kun Bondi oli ajanut jäljen, tuumin että olisihan tuo voinut olla pidempi ja vanhempikin. Viime kerrasta on vain niin pitkä aika, että halusin ottaa varman päälle.

Kun odoteltiin, että Bondin jälki vanhenee, käytiin Raisan kanssa muistuttelemassa mieleen, että mitenkäs niitä ihmisiä etsitiinkään. Viimeksi tehtiin tuulella, eli tehtiin niin nytkin. Olin myös yllättynyt, että Raisakin tuntui olevan hyvin perillä siitä, että nyt ei tultu vain lenkkeilemään metsään. Panin sille työliivit päälle, ja jäin sen kanssa auton toiselle puolelle tohottelemaan, kun Tiia meni makkararasian kanssa metsään piiloon. Lähdettiin tuulen alta etsimään hajuja, ja aluksi Raisa vähän katseli minua, että mitenkäs tämä menikään, mutta kun en kummemmin reagoinut, niin lähti itse seurailemaan hajua. Itse koitin kovasti seurailla, että milloin se etsii, ja milloin tekee jotain muuta, mutta minusta se näytti kyllä koko ajan etsivän jotain. Ei mennyt kovinkaan kauaa, kuin Tiia löytyikin erään puun takaa, ja kovasti tuli kehuja ja makkaraa, ja onnellinen koira! Tehtiin vielä toinenkin "pisto", ja hienosti sujui sekin. Koira on varmaan taas pilalla tällä koulutuksella, mutta ainakin tehdään jotain (: Raisa oli kovasti innostuneen oloinen, ja jaksoi kyllä etsiä ja etsiä, ei missään vaiheessa tullut minua vain tuijottelemaan, että "Auta nyt vähän!" Itse tahtoo tehdä, mutta maltaa odottaa myös lupaa tekemiseen.

Puolisen tuntia oli kulunut, ja Bondin oli aika päästä ajamaan oma jälkensä.
Bondi oli aivan tohkeissaan. Siitä kyllä näki, että se oli töihin lähdössä, ei edes malttanut merkkaamaan pysähtyä. Jäljen alun löysi hyvin, ja teki taas perinteiset Bondit, eli meni muutaman ensimmäisen metrin hurjaa siksakkia, mutta ajoi jälkeä yhtäkaikki. Sitten vähän meno rauhoittui, mutta melkoisella tohinalla se kyllä painaa tehdä! Kulmat meni hienosti. Sitten suuri onni, joka tuli vastaan loppupalkalla; Bondi merkkasi sen itse, ilman erillistä käskyä! Meni rasialla maahan! Suorastaan kiljaisin onnesta : D Olenkohan vähän aliarvioinut tuota koiraa ja sen osaamista ylipäänsä? Jäljen ajamisen jälkeen mentiin metsästä leikkien pois, ja oikein loikki isojen risukkojen yli kuin mikäkin gaselli. Koko jäljen ajoi häntä hiljalleen korkealla heiluen. Nyt voisi sitten varmaan ruveta jo lisäämään sinne väliinkin niitä ilmaisuja, ja katsoa, miten se sujuisi. Hyvänen aika, minähän olen jopa innoissani : D

Tarvitsen auton! Tarvitsen treeniporukan! Talvi on tulossa, mutta se on oikein hyvää aikaa harjoitella vaikkapa tottista sitten, jos ei maastoon pääse, ja eihän tuo lumi vielä maassa ole. Sitä paitsi talvella päästään taas kelkkailemaan, eli ei mitään syytä olla odottamatta sitäkin.

Pari videotakin kuvattiin, mutta valitettavasti Bondin jälkivideo jäi vähän epätarkaksi, ja ovat muutenkin sen verran isoja, että jos haluatte nähdä videot, niin pyytäkää erikseen.

Ensikertaan!

2 kommenttia:

  1. Hienoja koiria sinulla on, usko pois! :-)
    Ja treeniporukkakin on, mutta se on vain ripoteltu eri puolelle Suomea. ;-) Meidän pitäs varmaan pitää joku oma treeniviikonloppu, jonne kaikki pääsis ja saatas kunnon tehotreenit aikaseks. Oma pikku leiri.

    VastaaPoista